Trendyol Pazaryeri Entegrasyonu
Entegrado'nun sizlere sunmuş olduğu üst düzey hizmet kalitesi ile entegrasyon işlemlerinizi saniyeler içerisinde tamamlayabilirsiniz. İşlemlerinizi tamamlamanızın ardından, artık sizde Entegrado ayrıcalıklarından faydalanabilirsiniz.
Nedir Bu Ayrıcalıklar?
Trendyol mağazanızda satışa sunduğunuz bütün ürünleriniz, siparişleriniz ve müşterilerinize ait bilgileriniz artık emin ellerde. Siparişlerinizi sizlerin yerine Entegrado takip eder, stoklarınızın kontrolünü sağlar, ürünleriniz hakkında müşterilerinizin yapmış olduğu yorumlara varana kadar, bütün aradığınız özellikleri tek bir panelde hizmetinize sunar.
Toplu ürün yükleme özelliğinin yanı sıra ürünlerinizin stoklarını, liste ve satış fiyatlarını toplu bir şekilde saniyeler içerisinde güncelleyebilirsiniz. Entegrado bu özellikleri sayesinde sizlere, acil durum müdahalelerini kolaylıkla yapılabilme imkânı sağlamaktadır.
Trendyol mağazanız aracılığı ile sizlerle iletişime geçmek isteyen bütün müşterilerinize ait mesajları görüntüleyebilir, gelen mesajlara yanıt verebilir hatta mesaj gönderen müşterinizin geçmiş siparişlerini de görüntüleyebilirsiniz.
Trendyol Entegrasyonu İle Neler Yapabilirim ?
- Toplu stok takibi ve güncellemesi
- Toplu fiyat güncelleme
- Trendyol'a ürün ekleme
- Trendyol'dan ürünleri Entegrado ile eşleyerek başka bir pazaryerine aktarma
Trendyol API nedir?
Mağazanıza ait API bilgileri, mağazanızın kimliği yerine geçmektedir. Bir entegratör firmanın, mağazanıza ait stok ve fiyat güncellemeleri, ürün aktarımı, gelen siparişler, fatura ve kargo işlemleri vb. gibi çok çeşitli hizmetleri sizlere sunabilmesi için mağazanıza ait kimlik bilgilerinize erişebilir olması gerekmektedir. Kısacası Trendyol API bilgileriniz, bir entegratör firma tarafından hizmet alabilmeniz için gereklidir.
Trendyol API Bilgilerimi Nereden Öğrenebilirim?
Trendyol API bilgilerinizi görebilmek için bağlantıya tıklayarak Trendyol mağazanıza giriş yapmalısınız. Giriş yapmanızın ardından sitenin sağ üst bölümünde bulunan mağaza adınıza tıklayarak aşağıdaki adımları takip edebilirsiniz.
"Hesap Bilgilerim" --> "Entegrasyon Bilgileri" adımlarını takip ederek Satıcı ID, API Key, ve API Secret bilgilerinize ulaşabilirsiniz.
Trendyol'da Mağaza Açmadan Satış Yapılabilir Mi?
Trendyol'da satış yapabilmek için öncelikle fatura kesebilen bir şirket sahibi olmanız ve Trendyol'un mağaza sahibi olmak için belirlediği kriterleri sağlamanız gerekmektedir. Mağaza açabilmek için gerekli şartları sağladığınızda şirketinize ait bilgi ve dokümanlarla başvuru yapabilirsiniz. Başvuru aşamalarına Trendyol'da Mağaza Nasıl Açılır? başlığımızda ulaşabilirsiniz. Kısacası Trendyol'da mağaza sahibi olmadan satış yapamazsınız.
Trendyol'da Mağaza Nasıl Açılır?
Trendyol mağaza açma işlemleri oldukça basit ve pratiktir. Bunun için öncelikle bir şirket sahibi olmanız gereklidir. Bir şirketiniz varsa Trendyol'da satış yapabilmek için kendi mağazanızı açabilir, ürünlerinizi milyonlarca kullanıcının beğenisine sunabilirsiniz. Mağaza açma esnasında Trendyol, mevcut şirketiniz ile alakalı çok çeşitli bilgi ve doküman istemektedir. Tüm bilgileri eksiksiz bir şekilde doldurup, başvuru için gerekli olan şartları sağladığınızda artık sizde Trendyol ailesine katılabilirsiniz.
1.Aşama: Başvuru Formu
Mağaza açmak için öncelikle bu bağlantıya tıklayarak "Satıcı Başvuru Formu" doldurmanız gerekmektedir.
2.Aşama: Telefon Onayı
Formu doldurduktan sonra gelen ekranda bir kod girmeniz istenir. Satıcı başvuru formunda girmiş olduğunuz telefon numarasına gelen kodu bu bölüme girmelisiniz.
Bu aşamayı da tamamladıktan sonra şirketin ticaret sicil numarası ve ticaret unvanı, GİB sisteminden otomatik olarak gelmektedir. Bilgilerinizi kontrol ettikten sonra işleminizi tamamlayacak olan butona tıklamalısınız.
3.Aşama: Panele Giriş İçin Şifre Belirleme
Bu aşamada şifre belirleme ekranı açılır ve sizlerden şifre belirlemeniz istenir. Şifre belirlendikten sonra bilgi ve belgelerinizi girebileceğiniz panelinize yönlendirileceksiniz.
4.Aşama Şirket Bilgilerinin Girilmesi
Panele erişim sağladıktan sonra ilk iş şirket bilgilerinizi girmeniz olacaktır. Bu bilgiler aşağıdaki gibidir.
- Mağaza Adı
- Kep (Kayıtlı Elektronik Posta Adresi) Adresi
- Fatura Türü (Kağıt, E-Arşiv vb.)
- MERSİS Numarası
- Şirkete Ait IBAN Numarası
5. Aşama: Adres ve İletişim Bilgilerinin Girilmesi
Bu bölümde çalışacağınız kargo firmaları, gelecek olan bir siparişin ne kadar bir süre içerisinde kargoya verileceği ve bir entegratör firma ile çalışıp çalışmayacağınız ile alakalı bilgiler talep edilmektedir. Bunların yanı sıra fatura adresi, şirket merkezi adresi, sevkiyat deposu adresi, ve yürütülecek operasyonlar ile alakalı belirleyeceğiniz finans ve operasyon sorumlusuna ait kişisel bilgiler (isim soyisim, cep telefonu, e-posta adresi vb.) talep edilmektedir.
6. Aşama: Sözleşme Onayı ve Evrak Gönderimi
Dijital sözleşmeyi butona basarak indirin. Trendyol ile yapacağınız sözleşmeyi dikkatlice okuduktan sonra sözleşme onay sayfasındaki onay kutucukları işaretlenerek sözleşme onaylanmalıdır. İndirilen bu sözleşmenin her sayfasına kaşe ve imza atmalısınız. Daha sonra her sayfası kaşeli ve imzalı sözleşmeyi aynı panele yüklemeniz gerekmektedir. Bütün bunlara ek olarak sisteme yüklediğiniz her evrakı Trendyol'a 10 iş günü içerisinde kargolamanız gerekmektedir.
Trendyol'da Mağaza Açmak İçin İstenilen Belgeler Nelerdir?
Trendyol pazaryerinde mağaza açmak için doldurulan formlar dahil olmak üzere istenilen bütün bilgiler aşağıda belirtilmiştir.
- Şirket Yetkilisinin Adı ve Soyadı
- E-posta Adresi
- Şirket Türü (Anonim, Limited, Şahıs vb.)
- Cep Telefonu Numarası
- Faaliyet Gösterilen İl ve İlçe
- Satış Yapacağınız Ana Kategori (Kategori seçimi yapıldıktan sonra farklı kategorilerde satış yapamayacağınız anlamına gelmemektedir.)
- Şirket Ticari Unvanı
- Vergi Kimlik Numarası (Şahıs şirketi için T.C. kimlik numarası istenmektedir.)
- IBAN Bilgileri
- Kep Adresi (Trendyol, şirket türünüz şahıs şirketi ise kep adresi bölümüne kişisel e-posta adresinizi yazabilir veya boş bırakabilirsiniz. Anonim ve Limited şirket türleri için kep adresi girişi zorunlu tutulmaktadır. Kep adresi alabilmek için PTT'ye müracaat edebilirsiniz.)
- Mersis No
- Ticari Sicil Numarası
- Vergi Levhası
- İmza Sirküleri
- Ticaret Sicil Gazetesi (Sadece anonim ve limited şirket türleri için istenmektedir.)
- Faaliyet Belgesi (Sadece anonim ve limited şirket türleri için istenmektedir.)
- Islak İmzalı Satış Sözleşmesi
- Diğer Pazaryerlerindeki veya Kendinize Ait Varsa E-Ticaret Sitenizin Linkleri