Entegrado

Pazaryeri Nedir? E-Ticaret için Olmazsa Olmaz Mıdır?

Yayın Tarihi: 25.03.2022

Pazaryeri Nedir?

Pazaryerleri; tüketicilerin alışveriş alışkanlıklarında köklü bir değişime sebep olan, alışılagelmiş ticari ilişkilerin arasına her geçen gün yenilerinin eklendiği dijital platformlardır. Temel manada geleneksel ticari yöntemleri baz alan e-ticaret sektörü, fizikî olarak mevcut olan mağazaların, dükkanların, alışveriş merkezlerinin sanal ortama entegre edilmesi ile tüketicilerin istedikleri ürüne ulaşma hızını kısaltmış ve tüketiciler için oldukça kullanışlı bir ortam hazırlamıştır. Pazaryerlerinin fazlaca talep görmesi ise e-mağazaların sayısında bir artışa neden olmuştur. Bu gelişmeler neticesinde hem tüketici kesiminde hem de e-ticaret kesiminde faydalı bir rekabet ortamı oluşmuştur. Sizler için önemli olan pazaryeri içerisinde, bir veya birden fazla mağaza sahibi olmak mı? Yoksa kendi e-ticaret sitenizin sahibi olmak mı?

Pazaryeri (Marketplace); kabaca tarif edilecek olursa alıcı, satıcı ve pazaryeri yöneticisi taraflarını bir araya getiren online alışverişin yapıldığı platformdur. Satıcı, pazaryerinde satış yapmak üzere bir mağaza açar ve ürünlerini sergiler. Alıcı, (tüketici) pazaryerinde bulunan yüzlerce farklı kategorideki ürünler arasından dilediğini satın alabilir, satın alım esnasında satılan ürünleri ve satıcıları kıyaslayarak alışveriş yapabilmektedir. Yönetici, e-ticaret sitesini kurup hizmete açan kişidir. Bütün pazaryerleri esasen birer e-ticaret sitesidir. Fakat pazaryerlerinde e-ticaret ile uğraşan kitle sayısı oldukça fazla olduğundan dolayı pazaryeri kavramı ile hitap edilirler. Kendinize ait bir e-ticaret sitesinde mülk sahibi olurken, pazaryerlerinde kiracı olursunuz. Başka bir tabirle online bir alışveriş merkezinin içerisinde kendinize ait bir mağazanız olur. Bu iki durum arasında oldukça büyük farklar, avantajlar ve dezavantajlar mevcuttur. Kendiniz için en mantıklısı ve doğru olanını bulmanız mümkündür. 

 

Pazaryeri Mağazasının E-Ticaret Sitesinden Farkı Nedir?

Kendinize ait yeni bir e-ticaret sitesi hizmete açtığınızda sağlamış olduğunuz hizmeti insanlara ulaştırabilmek için zorlu bir süreçten geçmeniz gerekmektedir. Yeni sitenin insanlar tarafından anlaşılabilir, kolayca kullanılabilir ve pratik bir arayüze sahip olması gereklidir. Bu ve bunun gibi, sitenin yönetiminin yanı sıra pek çok farklı etken, sitenin bilinirliğini etkileyecektir. Fakat pazaryerlerindeki durum oldukça farklıdır. Milyonlarca kişi tarafından kullanılan, marka değeri yüksek pazaryerlerinde işlem yapmak kısa süre içerinde oldukça geniş bir kitleye erişim sağlayabilme kolaylığını sizlere sunar. Pazaryerleri popülariteleri ile değer kazanırlar. Ne kadar çok satıcı sayısı o kadar çok ürün çeşitliliği demektir. Bu durum beraberinde geniş bir müşteri kitlesi anlamına gelir.

Paylaşın: